Kiedy znudzi Ci się twaróg na śniadanie albo kolejna porcja żółtego sera z pomidorem, warto poświęcić 13 minut na zrobienie czegoś innego - tapenade z czarnych oliwek. Jego smak poznałam kilka miesięcy temu i żałuję, że dopiero teraz zmobilizowałam się do utarcia kilku prostych składników, bo rozpoczęcie dnia ze śródziemnomorskim akcentem sprawiło, że jakoś lżej się szło w śniegu na tramwaj :-)
Składniki:
250g/300g czarnych oliwek w solance
1 ząbek czosnku
2 łyżki łuskanego słonecznika
100ml oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
pieprz /ew. sól
Za pomocą blendera zmiksować odcedzone czarne oliwki ze słonecznikiem i pokrojonym czosnkiem. Dodać oliwę oraz część soku z cytryny. Zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie resztą soku z cytryny. Ze względu na smak oliwek z solanki sól bywa zbędna.
Tak przygotowaną pastę do chleba można przechowywać kilka dni w lodówce. Serwować z pieczywem lub jeść bezpośrednio z miseczki ;-) Smacznego!
Taki sam przepis można wykorzystać do tapenade z zielonych oliwek.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz